Standardside

 Kragelund mølle og købmandsbutik.

Der har en gang stået en vindmølle i Kragelund. Den stod der hvor Allan Hensels hus ligger på Kragelund Møllevej 15. 

Kragelund mølle var opført ca. 1870. Den første møller hed Jens Nielsen, han omkom ved en ulykke i møllen den 30. juni 1880. Der omkom mange mennesker i møllerier dengang, det var en farlig arbejdsplads. De mange aksler og tandhjul kunne nemt gribe fat i folks tøj så man blev trukket ind i maskineriet, eller man kunne fanges af en vinge og blive slynget med rundt.

Foruden mølleriet var der også købmandsforretning ved møllen. Den var samtidig brugsforening så medlemmer fik dividende, dette ophørte 1907 da den nye brugs startede. 

22. oktober 1878 nedbrændte møllen og blev genopført. 

Der var skiftende møllere indtil Max Pape i Funder købte møllen 1893. Den blev først drevet af hans stedsøn, Andreas Poulsen, der var havareret juridisk student. I løbet af få år oparbejdede han stor gæld og rejste til Amerika. Max Papes søn Poul var her så et par år indtil 3. søn Peder Chr. Pape tog over. 

Peder Pape skulle giftes med lærer Lauritsens husholderske Micha Dissing, brudetøjet var syet, men så snuppede læreren Micha og giftede sig med hende. Peder blev senere gift med Anna der var datter af Morist Andersen.

1907 overtog Anders Villumsen møllen og byggede et nyt stuehus. På det tidspunkt var vurderingen til brandforsikringen:

Hollandsk mølle m. værk                            6.185 kr.

Udhuse                                                   3.580 kr.

Stuehus og Købmandsforretning                 5.480 kr.       

1920 overtog Alfred og Marie (Mitte) Lemminger møllen og købmandshandelen. De drev den til 1930, hvor de flyttede til købmandsforretningen på hjørnet af Engesvangvej og Sindinghedevej og møllen blev nedrevet. 

Stuehuset er dog bevaret, det er opført 1907 og der bor Sonja og Eluf Magnussen nu. 

I 1930 var der ikke længere basis for at drive mølleri da bønderne havde fået elektricitet og selv kunne male deres korn.  Men købmandshandelen var der stadig brug for, så i 1927 havde Alfred Lemmingers broder Magnus Lemminger fået bygget en ny købmandsforretning på hjørnet af Engesvangvej og Sinding Hedevej med Jens Keller som murer. Under arbejdet faldt Jens Keller ned fra taget gennem to rækker stilladser og ned på jorden. Han kom ikke noget til.

To år før var der opført forsamlingshus på grunden vest for. Før i tiden havde byens gadekær, kaldet Æ Skueldam eller Klosterdam, ligget her, men nu var området fyldt op og kunne bebygges. Det blev et stateligt hus med beboelse på første sal med plads til Mitte og Alfred og deres 6 børn og en ekspeditrice samt lager. 

Alfred begyndte at slagte for folk, og kørte rundt med slagtevogn og solgte kød i oplandet.

For at udnytte indmad og rester kogte Mitte finker som hun serverede for gæster i (bag)butikken, det gav lidt ekstra salg af øl og brændevin. 

Senere byggede Alfred slagtehuset ved siden af til sønnen Frede og svigerdatteren Herdis.

I 50erne købtes købmandsforretningen af Henning Jørgensen der drev den i kort tid og solgte videre til Knud Jacobsen. Han solgte igen 1965 til Jytte og Henning Brogaard der ombyggede den til selvbetjening og drev den til den lukkede i januar 1997.

 

Mittes finker:

Lever, hjerte, nyrer og hovedkød af lam.

Alt koges til det er mørt, afkøles og hakkes på bræt med kniv.

Varmes op og tilsættes en bajer, jævnes og tilsmages med salt og peber.

Serveres med eddike.

 

Huset med købmandsbutikken 1966, bemærk de runde felter i gavlene, det er møllesten der er muret ind til pynt. Slagter- huset anes i baggrunden til højre.

                                                                    

Ebba grethe Møgelvang Laursen 24.07.2014 12:20

Hej jeg vil se at få tid at besøge stedet en gang i eftersommeren. tak fordi du skrev igen.

Ebba Grethe møgelvang Laursen 22.07.2014 23:22

Møller Jens Nielsen er min oldefar, han døde i 1877 ved en ulykke ved møllen. Jer laver slægtsforskning på familien. Vælgerne vide om det billede er fra dengang

Margit Jensen 24.07.2014 11:39

Morsomt at høre fra dig! Billedet af møllen er taget først i 1900-tallet, og da møllen brændte 1878 er det ikke helt samme mølle som din oldefars, men sam. stil

| Svar

Nyeste kommentarer

10.10 | 10:00

Jeg har været tjent på Ravnholtlund i 1969

24.07 | 12:20

Hej jeg vil se at få tid at besøge stedet en gang i eftersommeren. tak fordi du skrev igen.

24.07 | 11:39

Morsomt at høre fra dig! Billedet af møllen er taget først i 1900-tallet, og da møllen brændte 1878 er det ikke helt samme mølle som din oldefars, men sam. stil

22.07 | 23:22

Møller Jens Nielsen er min oldefar, han døde i 1877 ved en ulykke ved møllen. Jer laver slægtsforskning på familien. Vælgerne vide om det billede er fra dengang